Merhaba değerli takipçilerimiz, Püf noktaları serimize Haşlama yöntemleri yazı başlığı ile devam ediyoruz. Haşlama yöntemleri nelerdir? Doğru haşlama tekniği nedir? Sorularınızın cevaplarını yazımızda bulacaksınız. 2 çeşit haşlama tekniği vardır: Soğuk suda haşlama: Haşlayacaınız yiyeceği soğuk suya bırakarak uygulanır. Sıcak suda haşlama: Haşlayacağınız yiyeceği, sıcak suya bırakmadır. Sıcak suda haşlama tekniği ile haşladığınız yiyecekler daha çabuk pişerler ve su fazla bulanık olmaz. Bu teknikle haşlayacağız yiyecekler, et, bakliyat, yumurta, deniz ürünleri ve kümes hayvanlarıdır. Haşlamada kullanacağınız kabın derin olması gerekiyor, ancak fazla su kullanmamalısınız fazla su haşladığınız yiyeceğinin besin değerinin azalmasına neden olacaktır. Hazırladığınız haşlamaları ne kadar çabuk tüketirseniz, besin değerini korumuş olursunuz.
Et haşlama yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Eğer eti çabuk ve suyunun berrak olmasını istiyorsanız, sıcak suda haşlama tekniğini, kullanalım. Haşlayacağınız et suyunun içine sebze ve baharatlar eklemeliyiz. Dikkat etmeniz gereken nokta eti haşlarken tuz kullanmamalıyız.
Doğru bir şekilde tavuk nasıl haşlarım? Tavuk haşlama da ette olduğu gibi sıcak su ile haşlama tekniğini uygulamalıyız. Haşlama suyuna sarımsak ve baharatlar lezzetini artıracaktır. Çabuk pişmesini istiyorsanız, bir kaç damla limon suyu ekleyin. Özellikle köy tavuklarını haşlarken limon suyunu tavsiye ederiz, zira köy tavuğu biraz daha geç haşlanıyor. Tavuğu haşlarken üzerinde biriken köpükleri sık sık almalıyız. Tavuk haşlandıktan sonra tuzunu ilave etmeliyiz, sebze ve baharatlarla lezzetli bir tavuk haşlamaya kavuşabilirsiniz.
Patates haşlarken nelere dikkat etmeliyiz? Patatesleri iyice yıkamamız gerekiyor topraktan arındırmamız gerekiyor. Derin bir tencereye patatesleri alalım üzerini aşacak kadar su doldurmalıyız. Haşlama yapacağınız suyun içine bir miktar tuz lezzet artırıcı olacaktır.
Düşük ısıda poşette haşlama tekniği nedir? Et, balık ve sebzelerin marine edilerek fırınlama yöntemidir. Bu pratik haşlama tekniğinde dikkat etmeniz gereken konulara değincek olursak, fırın kabına poşetin yapışmaması için poşetin dışına un sürmeniz gerekir. Poşete çatal yardımı ile delik acılması gerekiyor, bu yöntemle lezzetli yemeklere ulaşabilirsiniz.
Sık duyduğumuz bir kelimdir, BLANŞE etmek, peki blanşe etmek nedir? Bu yöntem daha çok sebzeler de kullanılır, çok keskin bir kokusu olan yiyeceğin keskin kokusunu almak için kullanılır. Patatesli Fırın Köftesinde, öncelikle patatesleri hafif (yarı) pişirme yöntemidir, ben köftelerde de bu yöntemi kullanırım. Bazı sebzelerin renğini korumak isteriz, bu yöntem birebirdir.
Pişirme tekniklerinden blanşe etmek sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Genellikle sebzelerde kullanılır. Çok keskin kokusu olan sebzelerin yarı derecede pişirilmesidir. Patates gibi sebzelerde genellikle bu yöntem kullanılır.