Vejetaryen beslenme kilo almaya neden olur mu?
Vejetaryen beslenme de tercihler çok önemlidir, kişi vejetaryal olduğu için et ürünlerini tüketmek istememektedir. Ancak kendi beslenme türündeki yiyecekleride dengeli ve yeterli şekilde tüketmezse ortaya bazı sorunlar çıkabilir. Örneğin sebze tüketiminin ihmal eden bir Vejetaryan mecburen karbonhidrat ve yağ ağırlıklı bir beslenme tarzına doğru bir ilerleyebilir bu nedenle kilo alımı ortaya çıkabilir. Çünkü eğer sebze tüketimi yoksa bi şekilde pişirmek, hazırlamak yönünden eksiklikleri varsa, o zaman makarna, pilav, hamur işleri gibi karbonhidrat ağırlıklı besinleri veya yağda pişmiş besinleri örneğin patates kızartması veya yağlı bir takım kekler, çörekler tarzı yiyecekleri tükeceği için kilo da alabilir. Vejetaryan kişi aynı zamanda ara öğünlerdeki tüketeceği besinleri tercih ederkende dikkat etmelidir. Çünkü Vejetaryan olmasını nedeniyle bazı besinleri tüketmek istemeyeceği için, süt, çips, çikolata, kek, börek, çörek, hamur işi benzeri yiyecekleri veya şekerleme tarzı atıştırmalıkları tercih etmek isteyebilir. Eğer bunların porsiyon ölcüsünüde kaçırırsa ve tüketim sıklığıda fazlaysa kilo alma riski ortaya çıkacaktır. Özellikle bu tarz beslenme yüksek yağ alımı nedeniyle, kolestrol ortaya çıkacaktır. Bu da sağlıklı beslenme ilkeleri ile bağdaşmayacaktır.
Vejetaryenler protein ihtiyacını nereden karşılayabilir?
Günlük protein ihtiyacımız, kişinin agırlığına göre değişmektedir. Kilogram başına, 1 gram olmak üzere protein alımı doğrudur, ancak kişi spor yapıyorsa kilogram başına 1,5 grama kadar protein alınması gerekir. Bu nedenle günlük alınan protein miktarının hesaplanması yetersiz olduğu durumlarda takviye edilmesi gerekir. Regan türü dediğimiz Vejetaryan türü, kesinlikle hiç bir şekilde hayvansal ürün tüketmediği için süt ve süt ürünlerini kullanamaktadır. Bu nedenle süt ve süt ürünleri yerine gecebilecek soyadan elde edilen soya sütü tercih edilebilir. Bunun dışında kurubaklagiller ağırlıklı beslenmeyi tercih etmelisiniz, çünkü protein eksiklikleri ortaya çıkabilmektedir.Vejetaryan beslenen kişi eğer protein alımı konusunda endişelere sahipse vede eksiklikler olduğuna inanıyorsa bir uzmandan yardım alması gerekiyor.
Vejetaryenler et yerine neler yiyebilir?
Vejetaryen beslenme de et yerine kullanabileceği besinler, kurubaklagilleri rahatlıkla kullanabilirler. Ancak kurubaklagilleri tek başına değilde, C vitaminini büntesinde barındıran biber ve maydanoz ile birlikte tüketmeye özen göstermelisiniz. Bunun dışında Vejetaryan türüne göre, süt ve süt ürünlerinden, yumurtadan protein ihtiyacını karşılayabilirler. Protein kaynaklarınından bir taneside soyadır, soya bazlı tüm ürünleri rahatlıkla kullanabilirler. Yumurta tüketen insanlarda demir eksikliği az seviyede olduğu gözlemlenmiş. Yumurtayıda rahatlıkla tüketebilirsiniz.