Merhaba bugün kurabiye tarifi yapmanın püf noktalarına değinicegiz yazımızda. Ağızda dağılan bir kurabiye olmasını istiyorsanız, içerisine katacağınız margarin veya tereyağının oda ısısında veya eritilip ılık hale gelmiş olması gerekiyor. Tereyağı yerine sıvı yağ kullanırsanız, yumuşacık kurabiyelere kavuşursunuz ancak sıvıyağ ile yapılan kurabiyeler, tereyağ ile yapılan kurabiye kadar lezzetli olmayacaktır. O yüzden kurabiye tariflerimizin genelinde tereyağ kullandık. Kurabiyelerin yumuşak olması birazda pişirme ile ilgilidir, cünkü kurabiye uzun süre kalırsa kuru bir kurabiye olacaktır, o yüzden verilen süreye uymak zorundayız. Tam pişirme kıvamı yumuşak olmalı, çıkardıktan sonra soğuması için dinlendirmek zorundayız bu dinlendirme sureçinde kurabiyeler kuruyacaktır.
Kurabiye parken karşilaştığımız sorunlardan bir tanesi de kurabiyelerin çatlamasıdır, bu sorunla karşılaşmamaız için tarifte verilen malzeme listesine harfiyen uymanız gerekiyor, aksi takdirde kurabiye hamurunun yapısı tamamen değişeceği için çatlamalar oluşacaktır.
– Kurabiyelerin içerisine koyacağız, tereyağın oda ısısında olması gerekiyor
– Verilen ölçünün dışında un kullanmayınız.
– Kurabiye hamur yoğururken vucut ısımızdan biraz yumaşayacaktır kendini toparlanması için kurabiye hamurunu mutlaka biraz (20-30 dakika ) buzdolabında bekletmelisiniz.
– Kurabiyelerinizi yüksek ısıda pişirmeyin.
–Un kurabiyesini yaparken sertleşmesine izin vermeden fırından çıkarmalısınız. Dinlendikte kıvam alır un kurabiyesi
– Tatlı kurabiyeri yaparken yumurta ve şekerin birbiri ile iyice karıştırmaya özen göstermeliyiz. Örnerğin: Elmalı Kurabiye, Tarçınlı Kurabiye Tarifi
– Kurabiyelerin hamuruna ekleyeceğiniz unu mutlaka elemelisiniz.
– Eğer içine karbonat veya kabartma tozu kullanacaksanız, üzerine 1 damla limon suyu damlatınız.
– Kurabiye hamuruna eklediğiniz unu ilave ettikten sonra yoğurma işlemini ellerinizle yapmalısınız.
– Kurabiye hamurunun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
– Eğer kurbiyelerinizi meyveli (kuru meyveli) yapacaksanız, hamurun içine en son ilave etmelisiniz.
– Kurabiye hamuru elinize yapışıyorsa, elinizi soğuk suya tutun sonra kuralayıp tekrar yoğurmaya devam ediniz.
– Kurabiyelerinizin tepsiye yapışmamasını istiyorsanız, tepsinin tabanına yağlı kağıt sermelisiniz.
– Pişen kurabiyelerin dağılmadan tepsiden almak istiyorsanız, henüz sıcakken alırsanız daha iyi sonuç alırsınız.
– Pişerken yayılan kurabiyer çok sinir bozucu bir görüntüdür, eğer böyle bir görüntü ile karşılaşmak istemiyorsanız, kurabiyeleri koyduğunuz fırın tepsisini ilk önce 10-15 dakika serin bir yerde bekletin daha sonra ısıtılmış fırına sürün.
– Kullanacağınız tepsinin kenarları alçak olması, ısının her yere aynı şekilde yayılmasına neden olacaktır.
Pişirdiğimiz kurabiyeleri nasıl saklamalız?
Eğer kurabiyelerin uzun süre dayanmasını istiyorsanız hiç hava alamayacağı bir kavanoza veya bir kaba koymalısınız. Asla buzdolabında saklamayınız, fazla bekleyen kurabiyeleriniz sertleşmişse bayatlamış demektir. Kurabiye kavanozlarınızı beklettiğiniz yer çok sıcak olmamalı sıcakta bozulmalarına neden olur, oda sıcaklığı olması yeterlidir. Kurabiyeleri sakladığınız kabın içine 2-3 tane kesme şeker atarsanız, bayatlamasını biraz daha ertelersiniz. Eğer kurabiyeleriniz bayatladıysa şu şekilde kullanabilirsiniz, pişirdiğiniz muhallebiyi koyduğunuz kaselerin altına koyabilirsiniz. Yine bayatlayan kurabiyelerinizin üzerine elinizle su serperek 9-10 dakika düşük ısıdaki fırınlarsanız tazecik olurlar. Kurabiye tariflerimiz için Hamur işleri kategorimize tıklamanız tıklamanız yeterlidir.